Een duik in de geschiedenis

Hoe leeft de geschiedenis van de Europese gevechtskunsten op dit moment in Nederland?

Ik heb een verlanglijstje

Waar andere mensen graag reizen of de kick opzoeken door te bungeejumpen wil ik graag shows maken en mensen coachen en verder brengen door het aanleren van theatrale gevechtstechnieken. Op mijn persoonlijk verlanglijstje staan drie wapens: rapier, zwaard en stok.

Als ik deze drie wapens kan hanteren en kan gebruiken om spectaculaire gevechten neer te zetten ben ik gelukkig. 

Na coaching in het sport en theaterschermen besloot ik afgelopen zomer om te zoeken naar mensen die mij verder kunnen helpen om tot mijn doel te komen. Via een vriend kwam ik in september 2015 bij de selectietrainingen van Noorderwind, een club die zich specialiseert in het gebruik van Europese gevechtstechnieken en die inzet voor Action Design voor televisie en live shows (foto 1). Ter voorbereiding op de trainingen kregen we de opdracht om ons in te lezen over H.E.M.A. Historical European Martial Arts. Bij dit voortraject ging een deur open en dankzij Social Media ontdekte ik al snel diverse groepen binnen België en Nederland. In een van deze groepen verscheen in november een oproep voor bloggers om de Nederlandse H.E.M.A.-bond te vertegenwoordigen. Deze functie biedt een kijkje in de keuken bij diverse clubs en de mogelijkheid om een duidelijk beeld te krijgen van deze community. En zo ontstond een nieuwe doelstelling voor 2016! 

Online Communicatie Commissie

De functie blogger hoort onder de Online Communicatie Commissie, een van de zes commissies die werken onder een vijfkoppig bestuur. De commissie is verantwoordelijk voor het onderhouden van de website en het op de kaart zetten van de bond. Als kersverse blogger kreeg ik alle vrijheid om mijn steentje bij te dragen. Ik koos ervoor om maandelijks te bloggen en vloggen om de kijkers/lezers mee te nemen op mijn avontuur van absolute leek naar volwaardig en volleerd lid. Dit bracht mij in januari naar de club De Zwaardkring in Tilburg (foto 2). Voor mijn eerste kennismaking met een club binnen deze community zat ik met een hoop vragen. Ik besloot deze op te nemen en daar mijn eerste vlog mee te beginnen om zo alle (voor)oordelen op een rijtje te hebben en sprak met mezelf af er zo blanco mogelijk in te gaan. Eenmaal op locatie was het aan de leden en de trainer om te laten zien hoe het er echt aan toe gaat. Al bij de opwarming zag ik gelijkenissen met het sportschermen en de duidelijke lesinhoud maakte het voor mij makkelijk om de les te volgen en alle nieuwe informatie te absorberen. Trainer Merlyn Janssen, in het dagelijks leven geschiedenisleraar, heeft op zijn eigen manier kennis verworven van H.E.M.A. en leert zijn leerlingen nu oude technieken in een nieuw jasje. Zo zijn ze er voornamelijk op gericht om punten te scoren in een wedstrijd waar men het oorspronkelijke doel niet uit ogen verliest. Men vocht vroeger voornamelijk op leven en dood en men vocht niet tot eerste bloed. Het kan er dus wel hevig aan toe gaan. Na twee uur kon ik opgelucht naar huis met de gedachte dat het echt een volwaardige sport is die mij onbekend is. En dat maakte mij nieuwsgierig en smaakte naar meer!

Voor meer informatie over de blog en vlog klik hier

Vreemde eend in de bijt

Na mijn eerste vlog werd op 13 februari de Algemene Leden Vergadering van de bond georganiseerd in Utrecht. Een uitgelezen kans om te ontdekken hoe het met het draagvlak van de bond zit. Het was een bijzondere vergadering want niet alleen voor mij was het nog onbekend, ook het bestuur van deze (nog jonge) bond moet groeien in het organiseren van dit soort vergaderingen. Dit resulteerde al bij aanvang tot een volle zaal waar ruim 30 man enthousiast aan de vergadering begon (foto 3). De voorzitter, Jan-Chris Plaggemars, had alles gedurende de vergadering goed onder controle waardoor iedereen aan het woord kwam en alle agendapunten besproken werden. Na de vergadering had ik de mogelijkheid om tijdens een diner wat meer leden en voorzitters van aangesloten verenigingen te leren kennen en kon ik meteen nieuwe afspraken plannen voor de komende nieuwsberichten. We klonken ons succes aan het eind van de avond op het station Utrecht met een kleine groep en met een hoofd vol informatie en ideeën ging ik weer huiswaarts. In de daaropvolgende week mocht ik voor het eerst mijn commissieleden toespreken in een vergadering via Skype en werd ik tot hoofdredacteur benoemd. Vanaf nu is het aan mij om de clubs samen te brengen in het delen van evenementen, eigen prestaties en leuke bijeenkomsten. Daarnaast zal ik met mijn collega commissieleden ervoor zorgen dat er bij ieder evenement verslag gedaan wordt en een terugkoppeling komt naar de bond. 

Voor meer informatie over de ALV klik hier.  

Nieuwe contacten

Dat alles binnen de bond valt onder het kopje vrijwilligerswerk doet niet onder aan het plezier dat je ervoor terugkrijgt en de verrijking van je netwerk. Nog voordat ik mijn eerste vlog maakte vond ik Youval Kuipers, voorzitter van Noorderwind, bereid om mij te ontmoeten in Utrecht om me wat bij te praten over de bond en zijn stichting (foto 4). Ik herken bij hem een passie die aanstekelijk werkt en enorm nieuwsgierig maakt naar meer. De gelijkenis met Ballestra gaf mij een bevestiging dat ik bij de goede club zat om een eerste training te volgen binnen deze bond. Ondertussen heb ik drie van de acht trainingen van het Novice traject (trainingstraject voor nieuwkomers) afgerond onder leiding van Youval en Marc Dekker. Ik leer hier zwaardvechten volgens de techniek van Joachim Meyer in een club van 10 Noviceleden. Wanneer ik dit traject goed afgerond heb zal hier een blog over verschijnen.

Toen ik vorige week van de Noorderwind training naar huis reed, sprak ik Cor Kronenburg, oprichter en hoofdinstructeur van stichting Zwaard & Steen. 

Hij vertelde dat er op dat moment een interessante training plaatsvond in zijn club en dat ik echt iets zou missen als ik niet meteen zou komen kijken.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik keerde mijn wagen richting Nieuwegein. En hij loog niet! De club Zwaard & Steen had drie instructeurs van Zweden uitgenodigd voor een workshopweekend waar 28 deelnemers mochten genieten van groepslessen en individuele aandacht (foto 5). Er was maar een beperkt aantal plekken want Cor koos ervoor de deelnemers iets unieks te bieden. Wanneer een van de drie trainers een workshop gaf van twee uur werden deelnemers met een persoonlijke vraag geholpen bij de andere twee trainers. Op deze manier had iedereen een persoonlijk leermoment met een internationale trainer naast de groepslessen. Ik herken in Cor een filantroop die ervoor staat verworven kennis te delen binnen de H.E.M.A. community en zijn leerlingen aanmoedigt meester te worden. Hij zorgt als voorzitter goed voor alle nationale en internationale deelnemers van het workshopweekend en wil iedereen persoonlijk aandacht geven. Eind deze maand mag ik bij deze club op bezoek om deel te nemen aan een training geleid door instructeur Arto Fama. Meer nieuws volgt!

Voor meer informatie over de blog van het workshopweekend klik hier

 

Leave a comment

info@ballestra.nl

Zend gerust een bericht met uw gegevens, dan nemen we zo spoedig contact met u op!