Wie is Ballestra

Jessica de Bont De Bel

 

Ballestra

In 2006 werd ik ingewijd in de kunsten van het theaterschermen door Conrad Makoski voor de productie De Drie Musketiers bij Natuurtheater de Kersouwe. Sindsdien stond ik vaker op de planken en heb ik lesgegeven bij diverse theatergezelschappen, culturele- en onderwijsisntanties in België en Nederland. Mijn zoektocht naar kennis en ervaring begon bij Pegasus Escrime en Scaramouche te Arnhem en vervolgde zich tot the British Aacdemy of Fencing waar ik mijn diploma tot schermcoach haalde in het wapen sabel. Later verbreedde ik mijn kennis in historische krijgskunsten bij de stichting de Orde der Noorderwind (tegenwoordig Bataille) en de Nederlandse H.E.M.A.-bond waar ik ook een aantal vlogs mocht maken over deze ervaringen. Uiteindelijk bracht mijn zoektocht me naar Engeland om me te verdiepen in rapier, rapier/dolk, stokvechten en ongewapend vechten bij Independent Drama waar ik gecertificeerd stage combat actrice werd. 

Iedere volwassene droomt wel eens van woeste piratengevechten en stage combat is een leuke manier om de jeugd aan het bewegen krijgen. Zonder dat de deelnemers het door hebben leren ze hun houding verbeteren en hun fysiek in te zetten om op een eigenzinnige manier tot hun doel te komen. Iedereen heeft daar zijn of haar eigen ontwikkeling in en daar zitten voor mij de schatten om mee samen te werken. In 2018 kwam Alexander Moraru naar Nederland en samen hebben we onze kennis gebundeld om de Ballestra methode te ontwikkelen. Hier hebben we inmiddels verschillende producties mee mogen ondersteunen!

Voor mijn persoonlijk portfolio klik hier.

 

Alexander Moraru

 

Ballestra - Alexander

Alexander onderscheidt zich als expert op verschillende vlakken. Tijdens zijn vorming als wedstrijdschermer was hij deel van de nationale jeugdselectie en reisde hij door Europa om deel te nemen aan grote internationale toernooien. Tevens nam hij deel aan verschillende stages in schermlanden als Italië, Frankrijk en Roemenië. Tot zijn meest recente resultaten behoren een kwartfinale plaats op het NK individueel 2015 en een finale plaats op het NK teams 2015. In 2010 startte Alexander zijn carrière als schermleraar bij schermclub HollandSchermen waar hij heeft vier jaar les gegeven heeft en tevens een wekelijkse training historisch schermen met rapieren verzorgde. Sinds 2014 geeft hij les in Keulen bij de Kölner FechtKlup. Momenteel is Alexander gekwalificeerd trainer niveau 3 KNAS-opleiding. Op academisch vlak genoot Alexander een opleiding tot Bewegingswetenschapper (M.Sc.) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tegenwoordig werkt hij aan de German Sports University, Keulen als onderzoeksassistent en studeert daar voor zijn PhD met als onderwerp „Motorische Creativiteit“. Op het gebied van toneelschermen gaf hij les aan verschillende amateurverenigingen en scholen, voor producties als De 3 musketiers, Zorro en Hamlet. Daarnaast werd hij ingezet als stubtdubbel.

 

 

Leave a comment

Reacties

Nienke Bruinsma (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

Jessica organiseerde in Woensel West een Workshop theaterschermen voor kinderen. Ze is een betrouwbare partner om mee samen te werken. Neemt initiatief in het organiseren, weet hoe ze de werving aan moet pakken, maakt goede afspraken. Wat de lessen zelf betreft: het was een behoorlijk uitdagende groep qua deelnemers. Zij wist de leerlingen aan te zetten tot geconcentreerd en enthousiast werken, op een enorm positieve manier.

Ad van der Weg (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

Voor het NK Schermen Senioren 2016 nodigde ik het ballestra team uit om een demonstratie toneelschermen te geven. Ondanks het feit dat ik al een idee had werd ik toch nog verrast door de zeer hoge kwaliteit van deze groep. Geweldig !! Heel leuk en voortdurend boeiend om naar te kijken maar ook vanuit mijn referentie als schermleraar en als medeproducent van de (amateur) musical de 3 Musketiers een absolute topprestatie! Een flitsende show met een hoog atletisch gehalte en een bijzonder charmante en knap schermende dame. Een absolute aanrader. 

Luc Eekhout (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

Kasteel Heeswijk daagt uti tot spannende activiteiten waaraan het publiek kan deelnemen. 

Natuurlijk zijn er zwaarden, degens en sabels in het kasteel te zien. Maar hoe ga je daar nou mee om? Ballestra heeft ons de oplossing gegeven. Als bezoeker kun je, net als in de film, in een elekgant duel met je tegenstander 'vechten'. Met een echt zwaard in de hand! 

De trainers van Ballestra leren je de technieken en de trucs van het theaterschermen. Voor alle leeftijden! Onze bezoekers raken elke keer enthousiast als ze op ons kasteel zich echt als ridders en musketiers kunnen presenteren. Ballestra is voor ons kasteel een echte aanwinst.

Petra Laport (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

Onze leerlingen leerden kennismaken met theaterschermen binnen het kader van onze feestweek 'Ridders en Jonkvrouwen' waar wij het schooljaar 2014-15 mee afsloten. Jessica, Victor en Alexander pasten zich in ons thema door 's morgens de leerlingen samen met de leerkrachten op te wachten op het schoolplein als levende standbeelden. Als trainers waren ze duidelijk, amen initiatief en ontzorgden de juffen waardoor die de ruimte had om de leerlingen op te vangen die het wat eng vonden. De lesinhoud en de wapens waren aangepast op de leeftijd van de groep, al liep de les wel wat uit. Over het geheel genomen hebben wij het erg positief ervaren en zouden we Ballestra zo weer vragen!

Alexandra van Marken (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

Jessica De Bel heeft in haar werk als docent Theaterschermen een ongelooflijke energie. Ze weet op een hele toegankelijke manier het schermen aan te leren, en wat zo knap is, in een heel korte tijd! Studenten musical en muziektheater heb ik binnen 3 lessen een gevecht zien uitvoeren. Ze straalt vertrouwen en zekerheid uit. En is daarnaast nog een bijzonder plezierig mens.

Bart van Gerwen (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

Tijdens het Musketier Festijn op kasteel Hoensbroek (gemeente Heerlen) hebben we met Horse Creatives dankbaar gebruik gemaakt van de skills van Balestra Theater schermen. Niet alleen bleken er zomaar tussen het publiek duels uit te kunnen breken, maar tijdens het grote paarden spektakel stonden ze ook hun mannetje. De theatrale inzichten waren een verademing, goed regisseerbaar maar toch ook met inventief spelaanbod. Fijn om mee te werken, en ik ben blij dat ik ze gevonden heb!

Martin van Bommel (niet gecontroleerd) says on 17 March 2018

We hebben fijn gewerkt met Jessica en Alexander. Voor de afstudeerdag, (een groot evenement wat groots gevierd wordt op onze opleiding) in 2015 wilde we een act maken met piraten op een brug. Ballestra kwam ons trainen en de begeleiding was subliem. Ze hebben ons 2 uur getraint. Deze training was zo goed dat we na die training zelf de act af konden maken. Bij de generale heeft ze ons nog wat laatste tips gegeven en deze hebben we er nog in kunnen verwerken. We waren allemaal heel gelukkig met het eindresultaat.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

info@ballestra.nl

Zend gerust een bericht met uw gegevens, dan nemen we zo spoedig contact met u op!