SOK op het Sondervick College

Sportoriëntatiekeuze

Bij het Sondervick College zijn er jaarlijks twee blokken van 6 lessen waarin de vijf HAVO leerlingen een 'onbekende' sport kunnen uitproberen. Ter vervanging van Vic Hartog mocht ik theaterschermen aanbieden. Het promotiefilmpje dat we van tevoren in het Archeon hadden opgenomen kwam helaas niet tot bij de leerlingen voordat ze hun keuze moesten maken dus waren er vanuit onwetendheid slechts 8 inschrijvingen voor de sport theaterschermen. Desalniettemin was dit filmpje erg handig om de leerlingen duidelijk te maken wat je allemaal met theaterschermen kan. Bij de eerste les werd er meteen afgesproken het handboek uit het raam te gooien en te kijken hoe ver we met deze club kunnen komen. 

De basis zat er al snel in en al tijdens de eerste les mochten de leerlingen in teams ieder hun eigen thema uitkiezen met de opdracht een gevecht of inspiratie door te mailen. Met die gevechten ging ik op mijn beurt aan de slag en bij de tweede les konden de leerlingen die zelf niet zo creatief waren een themagevecht van mij krijgen waarmee ze aan de slag konden. Bij de derde les kregen de leerlingen een voorwerp dat ze mochten meenemen in hun spel. Bij de een was dit een hoed, de ander kreeg een zakje geld of een masker. Ook gingen we dieper in op ieders karakter. Deze kregen steeds meer vorm en na wat inleving konden we spelletjes als 'Anne Maria Koekoek' spelen in personage (denk hierbij aan een zaal vol dronken Jack Sparrows die een poging doen om met en zonder wapen tot de overkant te raken). Aangezien de groep niet te groot was kregen de leerlingen later ook de mogelijkheid om hun gevechten in kostuums te oefenen en te presenteren op muziek. Hierbij liepen we tegen struikelblokken zoals timing, in karakter blijven en de technieken niet te ver op de achtergrond te laten zakken.

Op zo'n korte tijd is het niet makkelijk om te onthouden wanneer je voet ook alweer waar heen moet en tot de laatste les moest ik leerlingen erop wijzen dat ze niet op oren, maar op schouders moeten richten.
Maar op het eind heb ik zes weken lang enorm veel plezier gehad met dit team leerlingen die elkaar niet zo goed kenden en toch hun lot in elkaars handen wilden leggen om samen tot een spannende, kinderlijke, avontuurlijke of lachwekkende choreografie te komen. 

Voor alle filmpjes verwijs ik u graag naar het Youtube kanaal van Ballestra, het andere beeldmateriaal vind u terug in de portfolio.

 

Leave a comment

info@ballestra.nl

Zend gerust een bericht met uw gegevens, dan nemen we zo spoedig contact met u op!